Stjerneskud

Hvis du er en alvorlig astronomi fanatiker som mange af os er, kan du sikkert huske at en begivenhed i barndommen, der startede du langs denne spændende hobby. Det kunne have været det første gang du kiggede gennem et teleskop. Men for mange af os, det var det første gang vi så en regn af ild fra himlen, som vi til sidst kom til at kende som en meteoroid bruser.

På det tidspunkt, når du ser den ene, det er let at huske filmen “war of the worlds” eller nogle andre fantastiske billede af udlændinge ind vores atmosfære i hobetal til at overtage planeten. Men med nogle vejledning og forklaring på hvad der foregik, lærte vi i sidste ende, at disse brusere ikke var på alle truende eller nogen form for invasion. Meteoroid brusere er for det meste uskadelige, en del af naturen og meget sjovt at se.

Så hvad er disse mærkelige lys på himlen? Er de aliens invaderer fra Mars? Kometerne kommer til at starte den næste istid? Eller måske asteroider brænder op, som de kommer ind jordens atmosfære. Svaret på ovenstående spørgsmål er nej til først og “ja og nej” til to andre.

En meteoroid er faktisk et lille stykke af rummet murbrokker, normalt støv eller små sten der kommer fra enten en komet eller pausen af en asteroide i rummet og at til sidst plummets mod jorden. Vi siger “mod jorden”, fordi du se lysene er friktionen i atmosfæren brænder op disse små rum godbidder og skabe et spektakulært show for os alle, som de gør så. Et særligt spændende øjeblik at overvære er når en meteoroid bryder op eller eksploderer på posten. En meteoroid, der eksploderer kaldes bolides.

Der er nogle interessante detaljer om livet i en meteoroid, der gør visning af stjerneskud endnu sjovere. Uvist, skal en meteoroid kun vejer så lidt som en milliontedel af et gram. Men det, der gør dem så fantastisk at se, er de enorme hastigheder de nå som de kommer ind i atmosfæren. Før du brænder, vil en meteoroid ligge mellem 11 og 74 kilometer pr. sekund, der er 100 gange hurtigere end en fremskyndelse prik.

Vi har en tendens til at tænke på t ser et stjerneskud som en freak begivenhed og vi forbinder det med overtro (derfor ønsker på en heldig stjerne). Men der er faktisk tusindvis af dem hvert år så det er det virkelig ikke sjældent at se en. Faktisk fortæller forskerne os, at over 200.000 tons af rummet sagen kommer ind i atmosfæren hver år og brænder op på posten.

Kometer er en stor kilde til meteoroider på grund af de lange haler. En stor mængde af støv, is og andre rumaffald bliver fanget i en komet hale som den bevæger sig mod solen. Derefter kometen bevæger sig væk fra solen i sin bane, tonsvis af denne sag er kastet i rummet til at sprede. Jorden bevæger sig i sin rutinemæssige bane omkring solen, det ofte krydser gennem skyer af kasserede sagen som bliver en af disse “meteor showers” der er så populære til visning.

Disse brusere af stjerneskud er temmelig nemt for astronomer at forudsige, så du kan komme i stand til at se spændingen på det rigtige tidspunkt af natten og se på det højre område af nattehimlen. Normalt vil astronomi magasin eller hjemmeside give dig en generel tid og sted at være klar til at se ud, når meteoroider begynder at falde.

Nu Husk på, dette er et fænomen af natur, så det ikke kan observere tabellen tid præcis. Bemærk også, at der er en notation system for hvor meteoroid bruser vil forekomme baseret på hvad konstellation er dens baggrund. Afsnittet på himlen til at fokusere på til showet kaldes “strålende”, fordi thats hvor de indtastning meteoroider begynder at gløde eller udstråle. Strålende er navnet for konstellationen er det nærmeste også. Så hvis meteorregn kommer til at ske i konstellationen af Leo, vil derefter sin strålende blive kaldt Leonid. Dette vil hjælpe dig med at dechifrere notering af asteroide brusere i publikationerne.

This entry was posted in Nyheder. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.